Banstatus vintern

Pga allt regn den senaste tiden tvingas vi stänga hål 1-9 tillsvidare, så fort det torkar upp och blir spelbart öppnar vi igen. Hål 10-18 är öppna med ordinarie greener när det inte är frost eller tjäle, då är hela banan stängd tills frosten släpper. Aktuell information finns alltid på klubbens facebooksida, Tomelilla Golf & Hotell.

Värmebölja

Den senaste tidens väder har varit extremt varm för årstiden vilket är fantastiskt för alla spelsugna golfare! För banan och gräset har oktober månad varit riktigt bra med värme, sol och ingen nederbörd. De senaste veckornas regn och framför allt dis och dimma är inte greenkeeperns dröm. Det största hotet mot en bra invintring och en bra start på nästa säsong är svampar som angriper gräset, främs då snömögel. Man ska inte låta sig luras av namnet och tro att snön är den största faran för en bra överlevnad, det är just det vädret vi haft nu som gynnar tillväxten av snömögel allra bäst.

Just nu har vi inga problem på greenerna, de håller som vanligt hög kvalité och vi behandlar dem med diverse mikronäringsämne och som sista utväg med kemiska preparat. Tees och fairways angrips också av snömögel men där har vi inga tillstånd att spruta kemiska preparat utan får nöja oss med svamphämmande mikronäringsämne. Det är ingen fara med skador av snömögel på dessa ytor, de läker relativt snabbt på våren när gräset börjar växa. Det stora problemet är att alla golfspelare drar in svampsporer från fairways till greenerna med sina skor.

Som banchef hoppas jag på något kallare väder, sol och gärna lite vind så gräset får en bra chans att stärka sig inför vintern.

Kommentarer

Fler artiklar