Ordinarie greener får vila

Det har varit en kämpig höst för gräset som nu behöver välförtjänt vila.

Ordinarie greener tillfälligt stängda

På grund av rådande väderlek och SMHI:s prognos har vi valt att tillfälligt stänga ordinarie greener. Hål 10-18 är fortfarande öppna med spel till provisoriska greener och korthålsbanan är alltid öppen med spel till ordinarie greener. Om vädret tillåter öppnar vi ordinarie greener igen, då meddelas det här på hemsidan.

Ogynnsam höst för gräset

Normalt håller vi ordinarie greener öppna så länge det inte är snö eller tjäle men den här hösten har varit extremt ogynnsam för gräset. Under hösten faller temperaturen och gräsets tillväxt avtar. Anledningen till det är att plantan omfördelar sina resurser till att lagra energi och skjuta längre rötter i stället för att växa. Men, för att kunna göra det behövs näring, vatten och solljus. Saknas något av detta får gräset det tufft att producera tillräckligt med energi vilket gör plantorna svagare och mer mottagliga mot sjukdomar som tex snömögel.

Den här hösten har varit extremt varm och solen har lyst med sin frånvaro. Denna kombination gör att gräset fortsätter att växa pga värmen och det får dessutom ingen energi över att lagra för att förbereda sig inför vintern pga bristen av solljus. Läggas till ska att optimalt väder för skadesvampar är några +grader, fuktig väderlek och en svag gräsplanta. Med den vetskapen kan alla räkna ut att det inte är speciellt lämpligt att ytterligare stressa gräset med slitage från golfspel. Det är också så att svampsporer fastnar på skor och sprids runt på gräset av golfspelare. Detta är inte så farlig så länge gräset är starkt och själv klarar att stå emot de angrepp som kommer, men när "immunförsvaret" strejkar och "antibiotika" behövs varje gång en svampspor försöker angripa en svag planta har man problem. Jag hoppas alla har förståelse för att vi låter gräset vila och hoppas det har energi nog att klara den kommande vintern. 

Kristian Hägglund

Course Manager

Kommentarer