Grönt kort - steg för steg

De gamla myterna kring golf att det är svårt, dyrt och tar tid har suddats ut. Med en lättillgänglig 18-hålsbana, en fantastisk 9-håls korthålsbana och en toppmodern inomhusanläggning där du spelar simulatorgolf är Tomelilla Golf en perfekt plats att börja din golfkarriär på! Nuförtiden är det lättare att ta Grönt Kort – golfens nybörjarutbildning. Det går mycket snabbare att komma igång med det roligaste, själva spelet. För barnen gäller Golfäventyret för roligare golf. På denna sida hittar du den information som behövs för att komma igång med din golf och börja resan mot officiellt handicap. Lycka till!

Kontakta oss och anmäl ditt intresse att börja spela golf. Vår nybörjarkurs ger dig en bra start på din väg mot Grönt kort.

Det nya utbildningsmaterialet, en bok och denna webbplats, ger dig möjlighet till självstudier. Du kan sitta hemma och lära dig regler, golfvett och annat matnyttigt. Inloggning till webbplatsen följer med boken.

Anmälan nybörjarkurs

Under utbildningen

Golfens olika slag
Under utbildningen kommer du att få lära dig grunderna för golfens olika slag. Fokus läggs även på uppvärmning och golfspecifika övningar för att din kropp ska hålla sig hel och för att du ska få ut så mycket som möjligt av din golfsving.

Golfvett – säkrare och roligare golf
Golfvett handlar om hänsyn, banvård, speltempo samt etik och moral. Under utbildningen kommer du att lära dig att vara rädd om din egen, andra personers och banpersonalens säkerhet. Du kommer att lära dig rutiner som ger kortare rondtider och hur du och dina golfkompisar kan spela mer effektivt. Och du kommer att lära dig vilka krav som ställs på dig i din roll som banvårdare och hur du ska reparera de skador som spelet orsakar banan.

Spelets regler
Inom idrotten är det spelreglerna som definierar spelet. Spelar du inte efter spelreglerna, spelar du förmodligen inte golf. Roligast blir det när du kan spelreglerna och märker att dina regelkunskaper hjälper dig till ett bättre resultat, som till exempel om du hamnar i trubbel och spelreglerna säger att du får lättnad utan att plikta ett slag.

Utrustning, banvandring och övningsspel
Du kommer att få bekanta dig med en del golftermer, till exempel chip, wedge, drive och puttning. Dessutom får du lära dig om utrustningen och göra minst en banvandring som visar hur du praktiskt kan tillämpa golfvett och de golfregler som tas upp. Du har möjlighet att delta i faddergolfen för att övningsspela med en av golfklubben utsedd fadder som har goda kunskaper om säkerhet, speltempo, hänsyn och banvård. Vi har också en helt ny 9-håls korthålsbana som är en fantastisk plats att själv testa dina färdigheter på. För barn som börjar spela golf finns en riktigt bra och utmanande golfäventyrbana. Läs mer om Golfäventyret här!

Efter utbildningen

När du klarat och fått Grönt Kort fortsätter din träning och ditt spel ute på banan. Många golfare upplever det som positivt att börja spela en kortare bana för att senare, när de blivit allt säkrare, flytta bakåt till ordinarie utslagsplatser. Vi guidar dig vidare var du bör spela och träna ifrån.

1. Spel och träning från grönvit utslagsplats

Grönvit utslagsplats ligger mitt emellan 150-metersmarkeringen och röd utslagsplats (tee). I tabellen i boken Grönt Kort kan du se hur du räknar poäng när du spelar från grönvit utslagsplats. När du känner dig säker runt 18 poäng över nio hål från den här platsen går du vidare till nästa steg.

2. Du kan nu välja vilken ordinarie utslagsplats du vill spela
Några väljer röd utslagsplats, medan andra väljer gul utslagsplats. Du har 54 i handicap vilket innebär ett visst antal slag i så kallad spelhandicap. Hur många slag avgörs av slopetabellen. Det här hjälper vi dig med, det är bara att kontakta vår pro Joakim eller någon av personalen på kansliet!

3. Handicapgräns
Många klubbar har en handicapgräns på 36, vilket tidigare kallades för officiell handicap. Det finns också flera klubbar som välkomnar golfspelare som har en högre handicap än 36. Ta reda på vad som gäller för den klubb du vill besöka för gästspel.

Boka fortsättningskurs