Padelnivåer - Förklaring

För att du lättare ska kunna matcha med rätt motstånd finns hjälp i tabellen nedan. Det här är förmodligen den vanligaste tabellen som padelspelare utgår ifrån när de talar om sin nivå.

1. Aldrig hållit i ett padelracket.

2. Nybörjare – Du håller på att lära dig grunderna i padel.

3. Nybörjare avancerad – Du känner till spelets grunder, men är obekväm med markslag och har bekymmer med väggstuds.

4. Fritidsspelare – Spelat padel ett tag och känner till grunderna väl. Du kan öka tempot i spelet, men spelar inte konsekvent.

5. Genomsnittet / Medelnivå – Har spelat ett par år och du får bollen över nätet för det mesta och med rimlig kraft och variation i slagen. Serve/släpp och liknande kan fortfarande vara inkonsekvent.

6. Genomsnittligt avancerat – Som nivå 5 men med ännu bättre smash och specialslag. Du är mer konsekvent och har mer kontroll.

7. Erfaren – Du kan försvara och effektivt vända spelet mot motståndare. Kan upprätthålla trycket på motståndaren med tunga volleys, bygga upp spelet och slå vinnande slag. Du kombinerar förmodligen matcher med specifika padelövningar.

8. Skicklig – Du har full koll på padelns tekniska och taktiska delar. Du läser spelet bra och använda olika taktiker beroende på motstånd. I din klubb tillhör du toppskiktet av spelare och utövar padel regelbundet, troligtvis med tränare.

9. Expert – Tillhör de absolut bästa spelarna och behärskar padel på högsta nivå och kan spela nationella tävlingar med bra resultat.

10. Absoluta världstoppen – Som Paquito Navarro, Bela, Juan Lebrón eller någon annan toppspelare.

A, B, C, D klass

Ibland talar man även om olika klasser inom padel med nivåerna A, B, C och D. Om vi ska översätta MATCHi’s nivåer till dessa klasser så ser det ut ungefär som nedan:

A klass = MATCHi nivå 10, 9

B klass = MATCHi nivå 8, 7

C klass = MATCHi nivå 6, 5

D klass = MATCHi nivå 4, 3, 2, 1