Jocke Lindahl - från nybörjare till inbiten golfare

Sett till antalet medlemmar har golfen i Sverige aldrig varit större. 555 334 personer var förra året medlemmar i de svenska golfklubbarna. I mars i fjol blev Joakim Lindahl nybörjarmedlem i Tomelilla Golf. Ett år senare har han spelat över 100 sällskapsrundor, han deltar i tävlingar och ägnar mycket tid åt sin nya fritidssysselsättning.

Vi slår oss ner på klubbhusets inomhusveranda en stund innan starten av veckans herrgolf ska gå av stapeln. Joakim ställer en stor kopp svart kaffe framför sig på bordet. Nu ska det pratas golf för hela slanten. Den där kaffekoppen rör han knappt under vårt samtal.

“Joakim Norgren var så fruktansvärt pedagogisk”

- Jag har spelat hockey och amerikansk fotboll större delen av mitt liv. En knäskada gjorde att jag inte kunde fortsätta men jag ville ändå motionera för att må bra. Jag föreslog för min kompis Stefan att vi skulle ta en nybörjarkurs i golf, inleder Joakim, eller Jocke som de flesta kallar honom.

Du bor utanför Ystad, hur kommer det sig att det blev Tomelilla Golf?
- Egentligen en slump. Tomelilla hade första nybörjarkursen så vi bokade den. Sen visade det sig att min granne Fredrik Andersson också är medlem i Tomelilla Golf sedan många år så det blev också en bra ingång till klubben. Fredrik har även varit till stor hjälp för mig, som en mentor.

Hur upplevde du nybörjarkursen?

- Klubbens pro Joakim Norgren som höll i kursen var så fruktansvärt pedagogisk. Sedan tog han bort alla fördomar om golfen och gjorde det så enkelt och välkomnande. Veckan efter spelade jag upp för grönt kort och sedan dess har jag spelat mycket, oftast tidiga morgnar. I början var jag med under faddergolfen och det rekommenderar jag verkligen. Ingen prestige, man spelar i lugn och ro och det är ingen som tittar snett på dig när du gör bort dig. Gör bort sig gör alla.


Jocke Lindahl har nya mål i sikte.

“I denna klubb är det ingen som har näsan högt”

Att ta hand om nya medlemmar är avgörande för hur golfklubben i Tomelilla ska fortsätta utvecklas. Du ska känna dig välkommen. Då finns förutsättningarna för att du även ska börja trivas. Och stanna kvar. 

För många är faddergolfen ett perfekt första steg in i klubben. Där lär du känna andra medlemmar. Ganska snabbt bytte Jocke faddergolfen mot herrgolfen. Som nybörjare hade han dålig koll på hur långt han slog med klubborna. Det har man i början av sin golfkarriär. Och även senare också för den delen.

- Jag hade varken kikare eller avståndsklocka men fick låna en avståndsklocka av en medspelare och kände direkt att detta var ju skitkul när man blev så välkomnad och omhändertagen.

I klubben finns flera grupper för både juniorer, damer och herrar som spelar regelbundet. Det finns plats för fler. Kontakta kansliet så hjälper vi dig hitta rätt.

- Folk ska inte tveka att vara med. Bara kom med, det är så man börjar känna folket och kommer in i klubben. I denna klubb är det ingen som har näsan högt. Man hade ju hört en del historier om att det tävlas på parkeringen om vem som har finast bil och så. Hur man är som person är det som betyder något här. Vill man ha en familjär känsla utan prestige är det här i Tomelilla man ska vara. Det känns som att det är en enda stor lagsport här på klubben. Det gillar jag, säger Jocke som ju verkligen vet vad lagsport innebär efter alla år inom ishockeyn och den amerikanska fotbollen.

Första rundan under 90 slag

- Jag är en tävlingsmänniska och registrerar alla rundor. Av den enkla anledningen att det är roligare att spela där man är, på rätt hcp alltså. Jag tävlar främst mot mig själv. Nyligen nådde jag en personlig milstolpe då jag spelade Lydinge på 89 slag. Under 90 slag alltså.

Två dagars nybörjarkurs plus en timmes träning med järnklubborna med klubbens pro är ovanligt lite. Däremot har det blivit desto fler egna träningspass på banan, rangen, övningsgreenerna och i golfsimulatorn. Ibland hoppar han över frukosten eller lunchen för att hinna med ett extra träningspass. På frågan hur många sällskapsrundor det blivit sen starten förra året plockar Jocke fram appen Gamebook i mobilen. Där finns alla rundorna registrerade.
- Vågar jag säga det? Totalt 115 rundor men då ingår rundorna med herrgolfen också, säger Jocke med ett leende. 


Jocke Lindahl under puttingtävlingen som avslutade Tomelilla Winter Series.

“Det är viktigt att våga vara med”

Jocke jobbar som transportledare inom bygg- och anläggningsbranschen. Tillsammans med arbetskollegor har Jocke även tagit initiativ till att arrangera den privata tävlingen Skanska Open som spelas senare under året.

Orkar kroppen med allt spel?
- Ja då, någon gång får jag ont i mitt knä. Då brukar voltaren gel hjälpa. När jag började jobba på kontor gick jag upp tio kilo i vikt men sedan golfen kom in i mitt liv har jag tappat dessa tio kilo utan att ändra något i min kost. Jag äter det jag brukar äta och dricker mina öl när det passar. Så viktminskningen är enbart tack vare motionen på golfbanan.

Favoritklubba?

- Just nu är det träfemman. Annars brukar drivern funka bra. Gamebook säger att jag har ungefär 75 % fairwayträffar. Närspelet är svårt. I spelet på och runt greenerna är det lätt att tänka fel. Man lär sig hela tiden.

Du som nyligen gjort resan från nybörjare till inbiten golfare har du något tips till de som funderar på att börja spela golf?

- Det är viktigt att våga vara med. Det är ingen som tittar snett på dig för att du är ny i golfen eller har klubbor som är 20 år gamla. Jag var med i KM förra året. Jag tror jag kom trea från slutet och dom två bakom mig bröt. Du spelar mot dig själv och banan, avslutar Jocke som därefter gick ut och spelade ihop 48 poäng på tisdagens herrgolf vilket sänkte hans hcp ytterligare, nu till 16,1.

Grattis Jocke till sänkningen och tack för ett mycket trevligt samtal om livets roligaste fritidssysselsättning!