Banchefen guidar 18 hål

Publicerat: 2023-11-01 - 14:01 - Skrivet av Joachim Orrenius

Allt fler använder de digitala banguiderna som finns i mobilens appar, till exempel Caddie som är en kostnadsfri tjänst. För dig som hellre önskar en tryckt banguide finns dessa till försäljning i receptionen. Bästa banguiden här på Tomelilla Golf måste ändå vara en personlig guidning av självaste banchefen Kristian Hägglund. Håll tillgodo - här kommer den - hål för hål.

Det är tidig morgon och daggen ligger fortfarande som ett genomskinligt täcke över greenerna. En glada gör oss sällskap när Kristian rattar golfbilen ner mot ettans tee. Banan på Tomelilla Golf byggdes 1989 (9 hål) och har par 73. Några år senare stod alla 18 hål klara. De flesta banor har fyra eller fem tees att välja mellan. På Tomelilla Golf väljer du spel från sex! olika tees - svart, vit, gul, blå, röd och orange vilket gör att banan passar alla nivåer och blir omväxlande att spela när du väljer att spela banan från olika tees. Spelar du från gul tee (vanligaste teen för herrar) mäter banan 5711 meter och från röd tee (vanligaste teen för damer) 4706 meter.

Banchef Kristian Hägglund
Banchef Kristian Hägglund

Hål 1 - par 5, index 13.
Teena ligger uppradade alldeles intill klubbhuset. Här har du en underbar vy ut över banans första hål. Restauranggästerna håller koll på utslagen så det gäller att skärpa till sig direkt. Inga större svårigheter förutom ett par träd som kan hamna i vägen för inspel.

- Ett snällt öppningshål som i den tidigare bansträckningen var hål 13. De som slår långt når kanske greenen på två slag. Om flaggan står på nedre delen av greenen är det bättre att vara tio meter kort om greenen än på den övre delen av greenen, tipsar Kristian.

Hål 1

Hål 2 - par 4, index 3.

Ettan klar, nu blir det svårare. Fyra kniviga hål med vatten och ondulerade greener ligger framför oss.

- På detta hål kan du välja att spela över vattnet eller gå runt. Två bunkrar, en på varje sida av greenen, utmanar.

Hål 2

Hål 3 - par 3, index 15.

Banans första korthål men också ett av banans svåraste hål. Vi kör upp till svart tee där vi har 137 meter till greenkanten. Den stora utmaningen är att komma över vattnet. Lyckas du med det väntar en ondulerad green.

- Här i vattnet hamnar många bollar. Från röd tee är hålet endast knappt 60 meter till green, alltså betydligt lättare. Vi strävar efter att behålla svårighetsgraden för de duktiga golfarna som spelar svart eller vit tee, och samtidigt göra banan enklare för de som inte slår så långt.

Hål 3

Hål 4 - par 5, index 7.

- Detta hål var rankat som Sveriges svåraste par 5-hål när den svenska golftouren spelades här. Längs hela vänsterkanten var det tidigare out of bounds. Under en tävling lyckades jag slå två out efter varandra så det första jag gjorde när jag sen började jobba här var att ta bort de vita outpinnarna. Så nu funkar hålet även för mig, skojar Kristian.

Inledningen på hålet är ganska smal och sen har du en näckrosdamm innan green som dessutom lutar tillbaka ner mot vattnet. Här gäller det att du har koll på avståndet på ditt inspel. Rak spellinje premieras på detta hål.

Hål 4

Hål 5 - par 4, index 1.

Banans svåraste hål, en riktigt tuff par 4:a.

- Det som skrämmer här är outen längs vänstra sidan vilket gör att många siktar mycket till höger och eftersom allt dessutom lutar åt höger rinner bollen ner mot pilen som då riskerar att hamna i vägen för inspelet. Och så en liten bäck där fairway slutar. Här gynnas de som är säkra med drivern och vågar utmana outpinnarna till vänster. Tidigare hade vi tre bunkrar runt green men vi har tagit bort en.

Hål 5

Hål 6 - par 4, index 5.

- Det här tycker jag är ett av de bästa hålen vi har. Det gäller att vara strategisk från tee med tanke på vattnet och hur du placerar dig på fairway. Greenen är riktigt lurig, högt placerad med kraftiga nivåskillnader. När du har spelat 6:an har du gjort det värsta.

Vill du ha en fin vy ut över banan och upp mot klubbhuset ska du ta dig upp till svart tee. Men att spela härifrån är väldigt svårt.  

Hål 6

Hål 7 - par 4, index 9.

Bäck, fairway, bäck, fairway, bäck och green. Strategi och avståndsbedömning, annars blir bollen blöt. 

- Ett vackert hål med de slingrande bäckarna som delar av fairways.

Hål 7

Hål 8 - par 3, index 17.

Ombyggd tee som nu gör det lättare att ta sig upp och ner. Ett hål där en och annan lyckas få bollen i hål på ett slag. 

- Också ett väldigt trevligt hål där tvärgående bäckar delar fairway. Flaggplaceringen är avgörande.

Hål 8

Hål 9 - par 5, index 11.

Par 5-hål som börjar uppför och sen är det bara att dundra på rakt fram. Ombyggd ondulerad green avslutar banans första nio hål. Se upp för ravinen till höger om greenområdet!

Vi rundar klubbhuset och restaurangen där vi unnar oss en läsk innan vi rullar upp mot tians utslag.

 

Hål 9

Hål 10 - par 5, index 2.

Banans längsta hål.

- Här är det en helt annan karaktär än de första nio hålen. Det är öppet och brett. Detta hålet har en brant stigning upp till plåtgreenen som är omgiven av bunkrar.

Hål 11 - par 4, index 12.

- De som är långtslående har här en möjlighet att nå greenen på utslaget. Samma här, en generös fairway att landa på. Observera att out of bounds-pinnarna till vänster inte gäller detta hål!

Fyra greenbunkrar utmanar inspelet. 

Hål 12 - par 4, index 16.

Här gäller det att hålla sig borta från out of bounds till höger.

- Också en ganska bred fairway där det är lätt att ta sig in på den platta greenen.

Hål 13 - par 4, index 18.

Dags för banans lättaste hål enligt indexet. 

- Det vet jag inte om jag håller med om men statistiken säger det i alla fall. Många når greenen på två slag. Ett roligt hål där det vid medvind även finns chans att nå greenen på utslaget och bli rundans king eller queen. Tre bunkrar vaktar greenens högersida. Dags att sätta en birdie-putt?

Hål 14 - par 3, index 8.

- Får-hålet där du vid tävling vinner ett får om du gör HIO! Men då måste du först ta dig över den stora dammen som även försörjer delar av banan med vatten.

Tips! Är du inte så erfaren kan du spela första slaget till gräsytan till vänster om vattnet för att därifrån ha en lättare väg in mot greenen.

Hål 15 - par 4, index 4.

Ett hål med kraftigt dogleg höger. Medelgolfaren spelar sig fram cirka 200 meter från gul tee för att sen ha fritt spel mot greenen. Sen finns det dom som försöker gena över träden. 

- Om du står på gul tee siktar du mellan tredje och fjärde stolpen på staketet och går för green! Men tänk på att hela högersidan är out of bounds.

Hål 16 - par 5, index 6.

Dogleg vänster denna gång. Men först över upp över ett krön som vaktas av dubbla bunkrar. Notera out of bounds-pinnarna längs hela högersidan. Ett trixigt hål med stigning upp till en platågreen.

- Du ser inte om det står någon bakom krönet så tanken är att vi framöver ska ta bort kullen så att det mer blir som en dal du ser rakt igenom. Det kommer bli ett både roligare och säkrare hål. Både 15 och 16 är riktiga hemmahål där det gäller att ha koll på vart du ska slå bollen.

Hål 17 - par 3, index 14.

Här står du på en höjd och ser nedåt mot green. Ett tufft par 3-hål!

- Det är inte avgjort förrän du har spelat detta hål. Slår du för mycket höger här är du körd, du hittar aldrig bollen! Greenen är relativt platt på detta hål. Är du lite oerfaren kan du säkerhetsspela till ytan vänster om greenen.

Hål 18 - par 4, index 10.

Ett relativt lätt avslutningshål. Rakt fram, svagt uppför. Bunkrarna bakom och till höger är kniviga.

- Framöver planerar vi att flytta fram greenen så att den kommer närmare uteserveringen. Såsom många brittiska banor har sina avslutande hål. Vi har många planer för banan och det finns även tidsplaner för förändringarna vilket är kul, avslutar banchef Kristian Hägglund. 

Vi tackar Kristian för guidningen och hoppas den är till hjälp under din nästa runda här på Tomelilla Golf. Den tryckta banguiden finns i receptionen och via länken nedan hittar du banguiden online: https://www.tomelillagolf.se/golf/banorna-1/banguide-18-haalsbanan/

Mer om banan och klubbens historik kan du läsa här: https://www.tomelillagolf.se/klubben/klubbhistorik/