Fredrik Andersson tog ny KM-titel

Publicerat: 2022-08-23 - 12:29 - Skrivet av Joachim Orrenius

Årets KM är avgjort. Åsa Romé tog hem damklassen och bland herrarna vann Fredrik Andersson ännu en gång. Det gjordes HIO på hål 14 vilket numera innebär ett får! i vinst. Vem gjorde HIO och vem av ungdomarna Måns Högström och Malte Rosenhag förlorade vadslagningen och därmed tvingades raka skallen? Det händer mycket under ett KM på Tomelilla Golf. Här kan du läsa om en del av det som hände 2022.

Kamp mellan Eriksson och Andersson

31 spelare kom till start i herrklassen. 3 x 18 hål i underbart sommarväder. Två inledande 73-rundor placerade Anders Eriksson överst på leaderboarden efter lördagens spel. Under söndagens finalrunda visade sig Fredrik Anderssons jämna och stabila spel över 54 hål bli avgörande. Andersson vann på totalt 223 slag, fyra bättre än Eriksson. I damklassen deltog fyra spelare och Åsa Romé vann på 190 slag (två rundor). Grattis Åsa och Fredrik!

Det var en jämn kamp mellan dig (Fredrik Andersson) och Anders Eriksson där din jämnhet blev avgörande (76, 73, 74). Spelmässigt, vad var det som fungerade bäst för dig under årets KM?
- Det blev väldigt jämnt. Anders och jag gick inte i samma boll under lördagen så jag kunde inte följa hans spel och resultat. Två par-rundor från hans del var verkligen imponerande och det var många birdies i kortet. Jag spelade också bra på lördagen. Hade många greenträffar, men kom inte så nära flaggorna så det blev inte så många birdies för min del. Dock gjorde jag inga stora misstag (förutom en slarvig dubbelbogey på hål 11 på andravarvet) och 76-73 kändes som ett bra utgångsläge. Har jagat igen större försprång förut på KM så kände mig taggad på söndagsmorgonen att ta upp jakten på Anders försprång på tre slag. Fick en bra start och kunde vända efter 9 hål till två under par för dagen, efter birdies på hål 1, 7 och 9. Anders gjorde några misstag och jag var ifatt och förbi och ledde med två slag med nio hål kvar. Sista nio blev sen lite svåra rent taktiskt då det gäller att fortsätta att spela mitt eget spel, samtidigt som jag hela tiden sneglar på vad Anders gör. Det pendlade mellan ett och två slags ledning och med ett hål kvar skiljde det bara ett slag. Spännande och nervöst, men när Anders utslag hamnade bland träden på vänstersidan på hål 18 och han fick lägga ett extra slag där innan han kom till green, så kunde jag spela in på green och säkra segern med en birdie. Till slut skiljde det fyra slag, men det var jämnt hela vägen in, säger Fredrik Andersson.

Har förstått att du vunnit flera gånger tidigare. Hur många gånger har du egentligen vunnit KM på Tomelilla Golf?
- Detta var min 14:e vinst i KM. Älskar utmaningen med 54 hål (tidigare 72 hål) från backtee på vår tuffa bana. Det krävs rätt slag och framförallt få misstag för att hålla scoren nere. Dessutom gäller det att hålla huvudet kallt och ta bra beslut när koncentrationen börjar gegga ihop och kroppen börjar blir trött. Har väl aldrig haft som mål att vinna många KM-titlar, men det har blivit en kul grej att ställa upp varje år. Spelade mitt första KM 1992 och har sen dess bara missat några år då jag bott på annan ort. Extra kul i år var att vi var många deltagare och att juniorerna äntligen börjar visa bra resultat. Bra kämpat!

Fredrik Andersson har vunnit KM 15 gånger!

Hur firade du segern?
Segern firades med middag med familjen. Nu ser jag redan fram emot nästa år och hoppas att kunna bjuda upp till en bra kamp ytterligare en gång, avslutar Fredrik Andersson.

HIO av Najdovski!

Under tredje rundan på hål 14 hände det som inte händer jätteofta. Bollen i hål på ett slag. Tome Najdovski heter den lycklige vinnaren av ett får som ju numera är priset för HIO-bedriften på just hål 14. Läs mer >> Detta var Najdovskis andra HIO för i år. Den 1 maj svingade han sin järn 9:a från åttonde tee och bollen i hål på ett, grattis Tome!

Vem fick raka skallen?
Måns Högström och Malte Rosenhag hade en egen privat uppgörelse. Ja, särskilt privat blev den inte eftersom många medlemmar fått nys om vännernas vadslagning som innebar att vinnaren fick raka skallen på förloraren. Fram till sista rundans 16:e hål hade Måns skaffat sig en rejäl ledning. Men på hål 16 strulade det rejält för honom och Malte var ikapp. Lika efter hål 18 innebar särspel (hål 18 igen) där Malte lyckades vinna. Men det var på håret...

Det såg mörkt ut för dig efter finalrundans 15:e hål. Vad tänkte du när det blev särspel?
- Det kom som en stor chock när vi klev upp på 18:e tee och jag ser i Golf Gamebook att Måns gjort 11 i på 16:e. En skakig bogey på sista hålet gjorde att Måns låg ett slag bättre än mig. Men när han kommer fram och säger att han också gjorde bogey visste jag att nu har jag honom, säger Malte Rosenhag.

Dina känslor när segern var klar?
- Lättnaden, samt skadeglädjen, när jag insåg att frisyren fick behållas och Måns hår skulle rakas av var obeskrivlig, avslutar Malte som inledde måndagsträningen med att ta fram trimmern.

Blir det fler utmaningar mellan er under nästa KM och i så fall vad (Måns kanske vill ha revansch…)?

- Det vore kul om vi gör detta till en slags tradition! Men en sak är säker, ska han slå mig får han ligga i med träningen, avslutar Malte Rosenhag. 

Alla resultat från årets KM hittar du här >>